This is a subtitle for your new post

'Veel plastic in supermarkten is niet goed te recyclen'

17-11-2021  bron: NOS ANP


Meer dan de helft van de plastic verpakkingen in supermarkten is niet goed recyclebaar. Dat blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur en Milieu.

De onderzoekers kochten bij zeven winkels steeds dezelfde 57 producten, waaronder tubes honing, bakjes champignons en flessen sinaasappelsap. Daarvan bleek zo'n 65 procent niet of deels te recyclen.

AH de beste, Jumbo minder

Er zijn wel verschillen tussen supermarkten. Bij Lidl en Albert Heijn zijn de verpakkingen het beste te recyclen, bij Jumbo en de Ekoplaza een stuk minder goed.



'Veel plastic in supermarkten is niet goed te recyclen'

NOS • 17 november 2021
door 2 uur geleden | Door Renée Salome 9 maart 2022
This is a subtitle for your new post
door 9-3-2022 om 11:02 | Door Renée Salome 9 maart 2022
This is a subtitle for your new post
Supermarkten ruim op koers
door Centraal Bureau Levensmiddelenhanndel (CBL) 4 december 2021
Het verduurzamen van verpakkingen is een belangrijke maatschappelijke opgave voor de supermarktbranche. Daarom heeft het CBL, samen met haar leden, een aantal heldere doelen opgesteld voor het verminderen van verpakkingen, het gebruiken van duurzaam materiaal en de recyclebaarheid van verpakkingen. Wat was de status daarvan in 2020? Dat wordt toegelicht in de vandaag gepubliceerde Verpakkingsrapportage 2020. ‘In 2025 ligt er twintig procent minder verpakkingsmateriaal in de supermarkten en is 95 procent van het verpakkingsmateriaal recyclebaar.’ Om de overkoepelende ambitie te behalen, werken supermarkten aan zes doelstellingen. Zo is 82 procent van de primaire en secundaire verpakkingen nu al recyclebaar. Ook is tachtig procent van het papier en karton in die verpakkingen FSEC/PEFC-gecertificeerd en/of van gerecycled materiaal.
door WML 29 september 2021
IMF: Nederland doe meer tegen klimaatverandering Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) roept Nederland op om meer te doen tegen klimaatverandering. Het klimaatbeleid in Nederland is niet scherp genoeg volgens het IMF, niet alle klimaatdoelen zouden hiermee behaald kunnen worden. De oproep komt naar aanleiding van een rapport over de Nederlandse economie. Met al de genomen maatregelen gaat het waarschijnlijk niet lukken om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 en 2050 met 49 en 95 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990, zo stelt het Fonds. Toeslagen Het IMF geeft de Nederlandse politiek tegelijkertijd ook tips om het beleid aan te scherpen om de doelstellingen wél te kunnen halen. Zo stelt het Fonds onder meer voor om toeslagen in te stellen om zo de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Daarnaast zouden de emissies in de landbouw harder moeten worden aangepakt, al is dat in Nederland inmiddels een heet hangijzer geworden.